Adgang til assisteret reproduktion
Få viden om, hvordan du får adgang til assisteret reproduktion. Du kan også her på siden finde en liste over offentlige fertilitetsklinikker.
En persons juridiske køn er efter loven uden betydning for muligheden for at modtage behandling med assisteret reproduktion. Afgørende er, om der er tale om en person, der kan blive gravid.
Læs mere om reglerne for registrering af forældreskab efter fødslen her på hjemmesiden.
Der findes både offentlige og private fertilitetsklinikker.
På offentlige fertilitetsklinikker er undersøgelse og behandling gratis. Der kan dog være egenbetaling i forbindelse med behandlingen. F.eks. skal du selv betale for den medicin, du skal have under behandling. Du vil modtage tilskud efter tilskudsreglerne. Du kan læse mere om tilskud til medicin på sundhed.dk.
Du finder en liste over offentlige fertilitetsklinikker på sundhed.dk.
Behandling med assisteret reproduktion er ikke omfattet af reglerne om udvidet frit sygehusvalg. Det betyder, at du ikke har ret til at benytte en privat fertilitetsklinik uden egenbetaling, selvom der er ventetid på behandlingen på en offentlig fertilitetsklinik. Det er dog muligt at modtage behandling med assisteret reproduktion i form af inseminationsbehandling ved en privatpraktiserende speciallæge med tilskud fra det offentlige.
Betingelser for adgang til assisteret reproduktion
Følgende betingelser skal være opfyldt for at modtage behandling med assisteret reproduktion:
- Personen, der kan blive gravid, må ikke være fyldt 46 år.
- Personen, der gerne vil være gravid, og den eventuelle partner må ikke være vurderet forældreuegnede. Læs mere om vurdering af forældreuegnethed her på hjemmesiden .
- Der skal være behandlingsindikation for behandlingen med assisteret reproduktion. Det betyder, at hvis en person, der kan blive gravid, og en person, der kan producere sæd, sammen ønsker behandling med assisteret reproduktion, kan behandlingen som udgangspunkt først begynde efter 12 måneders forgæves forsøg på at opnå graviditet uden behandling. Det gælder ikke for enlige personer, der gerne vil være gravide, eller par bestående af to personer, der er tildelt kønnet kvinde ved fødslen.
Ud over de betingelser, der er fastsat i lov om assisteret reproduktion m.v. og tilhørende vejledninger, kan der på fertilitetsklinikken være besluttet yderligere betingelser for adgangen. Derudover er det regionernes ansvar at beslutte deres serviceniveau på offentlige fertilitetsklinikker. Betingelserne skal holde sig inden for lov om assisteret reproduktion m.v. og må ikke være diskriminerende.
Regionerne har inden for rammerne af loven besluttet, at der på regionens sygehuse kun tilbydes behandling med assisteret reproduktion til personer, der ikke er fyldt 41 år. Videre har regionerne besluttet, at der kan tilbydes op til tre inseminationsforsøg og op til tre forsøg med IVF-behandling (reagensglasbehandling).
Fertilitetsklinikken skal foretage en sundhedsfaglig vurderingen af de helbredsmæssige forudsætninger for at modtage behandling med assisteret reproduktion for personen, der gerne vil være gravid. Det er således fertilitetsklinikken, der beslutter, hvilken behandling der kan tilbydes dig i din situation. Fertilitetsklinikken kan i den forbindelse inddrage oplysninger om f.eks. BMI og kønsmodificerende behandling.
Hvis du har spørgsmål til offentligt finansieret behandling med assisteret reproduktion i din region, kan du kontakte patientvejlederen i din region.
Du finder kontaktoplysninger til patientvejlederne i din region her:
- Region Hovedstaden: Kontakt til patientvejleder på Region hovedstadens hjemmesiden
- Region Sjælland: Kontakt til Patientvejledningen på Region Sjællands hjemmesiden
- Region Syddanmark: Kontakt til patientkontoret på Region Syddanmarks hjemmeside
- Region Midtjylland: Kontakt til Patientkontoret på Region Midtjyllands hjemmeside
- Region Nordjylland: Kontakt til Patientkontoret på Region Nordjyllands hjemmeside
Adgang til at få barn nummer to
På regionernes sygehuse kan man vederlagsfrit få behandling med assisteret reproduktion i form af regensglasbehandling (IVF/ICSI) til første og andet barn. Dette gælder både for enlige eller et par. Det betyder, at regensglasbehandling (IVF/ICSI) med henblik på at få barn nummer to kan ske vederlagsfrit på regionernes sygehuse, hvis par og enlige har nedfrosne befrugtede æg fra tidligere behandling (FER), eller der er tale om inseminationsbehandling (IUI).
Partnerægdonation uden sundhedsfaglig begrundelse
Det er muligt for par, der består af to personer med livmoder eller æggestoksvæv at gøre brug af partnerægdonation uden sundhedsfaglig begrundelse. Det vil sige, at hvis man er et par bestående af to kvinder, en kvinde og en transmaskulin person eller to transmaskuline personer, vil det være muligt at donere æg til ens partner, som herefter vil bære graviditeten og føde barnet.
Den person, som donerer sit æg til sin partner, vil blive betragtet som en kendt donor. Der vil fortsat blive stillet de samme krav til blandt andet screening, udredning og behandling af donor, som i dag er gældende ved partnerægdonation på medicinsk indikation.
Behandlingen tilbydes på private fertilitetsklinikker mod egenbetaling.
Links til anden relevant information
- Lov om assisteret reproduktion m.v. på retsinformation.dk
- Bekendtgørelse om assisteret reproduktion på retsinformation.dk
- Vejledning om sundhedspersoners og vævscentres virksomhed og forpligtelser i forbindelse med assisteret reproduktion på retsinformation.dk
- Assisteret reproduktion på Styrelsen for Patientsikkerhed på stps.dk
- Sundhedsloven på retsinformation.dk
- Behandling af barnløshed på borger.dk
- Assisteret reproduktion - Styrelsen for Patientsikkerhed stps.dk