Blond dreng læner sig op ad en træstamme med neutralt ansigt

Hvad er æg­do­na­tion?

Få vejledning om, hvordan du kan donere æg og gældende lovgivning for ægdonation.

Ægdonation er donation af æg fra en person, der kan blive gravid, til en anden person, der kan blive gravid, som ønsker at blive gravid ved hjælp af behandling med assisteret reproduktion.

Du kan læse mere om behandling med assisteret reproduktion her på hjemmesiden.

Reglerne om ægdonation står i lov om assisteret reproduktion m.v. og vævsloven.

Læs mere om ægdonation på borger.dk.

Hvem kan blive ægdonor?

Du skal opfylde følgende betingelser for at blive ægdonor:

  • Være højest 35 år
  • Være sund og rask
  • Ikke have kendte alvorlige arvelige sygdomme i familien
  • Have negativ test for HIV, hepatitis B og C samt syfilis

Derudover kan din regionale fertilitetsklinik opstille yderligere betingelser for at blive ægdonor ud fra et sundhedsfagligt grundlag. Hvis du har spørgsmål til betingelserne på din regionale fertilitetsklinik kan du kontakte patientvejlederen i din region.

Du finder kontaktoplysninger til patientvejlederne i din region her:

Hvordan bliver man ægdonor?

Hvis du vil være ægdonor, skal du henvende dig på en offentlig fertilitetsklinik. Det kan du enten gøre alene eller sammen med én person, som du ønsker at donere æg til.

Du finder en liste over de offentlige fertilitetsklinikker på sundhed.dk.

Du kan læse om processen for ægudtagning på siden Donorer til ægdonation, Behandlingsvejledning på Rigshospitalets hjemmeside

Det er ikke tilladt at sælge menneskelige æg. Det er derfor heller ikke tilladt at betale personer for ægdonation. Der kan dog betales kompensation for transportudgifter og tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med ægdonationen. Det er fertilitetsklinikken, der beslutter, om de vil tilbyde kompensation. Der kan ydes kompensation på op til 7.000 kr.

Kan man fortryde en ægdonation?

En person, der donerer æg, frasiger sig retten til æggene. Derfor registreres ægdonor ikke som mor til børn født efter graviditet med æggene. Hvis ægdonor er partner til den person, der føder barnet, kan ægdonor registreres som far eller medmor, hvis betingelserne for dette er opfyldt.

Du kan læse mere om  registrering af forældreskab her på hjemmesiden.

Du kan læse mere om ægdonation til min partner her på hjemmesiden.

Ægdonation er frivilligt, og du kan når som helst i behandlingsforløbet trække dit samtykke tilbage. Hvis du fortryder en ægdonation, efter æggene er udtaget, vil de blive destrueret. Du kan fortryde donationen, indtil en anden person, der kan blive gravid, har fået æggene sat op.

Links til anden relevant information