Lille barn på armen af voksen i bus

Med­mo­der­skab

Få oplysninger om, hvordan du får registreret medmoderskab.

Medmoderskab etableres for børn født efter 2. september 2024 på samme vilkår som et faderskab.

Det betyder, at der ikke stilles krav til dokumentation på, hvordan graviditeten er etableret, hvis der ikke er tvivl eller uenighed imellem jer om at registrere medmoderskabet i forbindelse med barnets fødsel og at der ikke er krav om at fremvise blanketter, når medmoderskabet skal registreres.

Det vil dog stadig anbefales, at man udfylder blanketterne inden man starter på fertilitetsbehandling, hvis man vil være sikker på at blive registreret som medmoder, hvis man efter fødslen bliver uenige om, hvem der skal være registreret som medmor eller far.     

Procedure for registrering af medmoderskab ved fødslen er følgende:

Før fødsel til Familieretshuset. Efter fødsel til personregisterføreren de første 4 uger.

Hvis I er ugifte, kan sagen startes i Familieretshuset før barnets fødsel. Det kan være en fordel, særligt i forhold til barselsreglerne, at få sagen behandlet før barnets fødsel.
Familieretshuset kan kvittere for medmoderskabet før barnets fødsel, men medmoderskabet kan først registreres i CPR, når barnet er født.

Læs mere om medmoderskab på familieretshuset.dk.

Hvis I er uenige om, hvorvidt én af jer skal registreres som medmoder, hvis der er tvivl om, hvem der skal registreres som forælder, eller hvis I ønsker, at en kendt donor skal registres som far eller ved evt. tvivl/uenighed, hvor der skal ske en behandling af en sag ved Familieretshuset, kræves der dokumentation.

Hvis kendt donor ønskes registreret som far

Hvis I ønsker en kendt donor registret som far til barnet, så skal I inden behandling med enten assisteret reproduktion eller inseminering udfylde en godkendt blanket, hvor alle oplyser, at de er enige heri. Blanketten kan afleveres på kirkekontoret i forbindelse med registreringen af barnets fødsel.

Ved tvivl eller uenighed om medmoderskab eller faderskab efter fødslen

Det fremgår af loven, at der i forbindelse med assisteret reproduktion eller inseminering skal udfyldes blanketter af den fødende samt dennes ægtefælle eller partner. Blanketterne skal ikke bruges, når medmoderskabet registreres, men skal kun bruges som dokumentation ved behandling af en forældreskabssag ved Familieretshuset, hvis man bliver uenige om, hvem der skal registreres som medmor eller far efter barnets fødsel. Det er derfor stadig vigtigt at udfylde blanketterne, selvom de kun skal bruges ved tvivl eller uenighed efter barnets fødsel.

Hvis I har udfyldt én af blanketterne og du ikke længere ønsker at være forælder til et eventuelt barn, kan du inden barnets undfangelse trække dit samtykke tilbage ved at rette henvendelse til fertilitetsklinikken eller Familieretshuset.

Indsigelse og genoptagelse af forældreskabssager efter barnets fødsel
Hvis barnet er født, og du mener, at du fejlagtigt er registreret som barnets forælder eller, at du burde være blevet registreret som barnets forælder, kan du gøre brug af reglerne om indsigelse og genoptagelse. Du kan læse mere om reglerne om indsigelse og genoptagelse på familieretshuset.dk.

Ny højesteretsdom

Ikon der symboliserer forældreskab

Hø­jeste­rets­dom: Nyt om med­mo­der­skab og hjem­me­in­se­mi­na­tion

Familieretshuset har tidligere givet afslag på registrering af medmoderskab, når insemination med donorsæd ikke var foregået via en klinik, men hvor de kommende forældre selv har forestået inseminationen. En nylig dom fra Højesteret underkender imidlertid denne praksis.