Pige med lyserøde gummistøvler på vej i stor vandpyt

Hvem har for­æl­dre­myn­dig­he­den?

Find mere viden om, hvem der har forældremyndigheden.

Udgangspunktet i Danmark er, at barnets to juridiske forældre har fælles forældremyndighed.

Der er selvfølgelig undtagelser, og den største regel at falde tilbage på er, at hvis ingen andre betingelser er opfyldt, så har den graviditetsbærende juridiske forælder forældremyndigheden alene.

Juridiske forældre kan aftale, at den ene af dem skal have forældremyndigheden alene. Herefter kan de aftale at overføre forældremyndigheden mellem sig – altså mellem de to juridiske forældre.

Familieretten (som hører under domstolene) kan have taget stilling til det, hvis de juridiske forældre er blevet uenige om forældremyndigheden og har startet en sag for at afgøre, hvem der skal have forældremyndigheden. I så fald er det bestemt i dommen, hvem der har forældremyndigheden.

Juridiske forældre kan aftale, at forældremyndigheden skal overdrages til andre, som ikke er barnets juridiske forældre – herunder den ene juridiske forælders ægtefælle eller samlever. Se mere under afsnittet om aftaler om forældremyndighed på denne hjemmeside.

Selvom I måske har indrettet jeres familie anderledes, så er det kun muligt, at to personer sammen kan have del i forældremyndigheden over et barn. Det er ikke muligt med fx tre forældremyndighedsindehavere.

Ændring af forældremyndigheden

Hvis et barns forældre flytter fra hinanden, kan en juridisk forælder eller en forælder med forældremyndigheden søge om at få barnets bopæl.

En juridisk forælder eller en forælder med forældremyndighed kan også søge om ændring af forældremyndigheden.

Hvis du ikke har forældremyndighed og heller ikke er juridisk forælder, kan du ikke søge om bopæl eller ændring af forældremyndigheden, og kan derfor heller ikke søge om at få (del i) forældremyndigheden over et barn.

Det er dog muligt at få del i forældremyndigheden ved at indgå aftale med den juridiske forælder, der også er forældremyndighedsindehaver. Sådan en aftale skal godkendes af Familieretshuset eller familieretten – læs mere om emnet aftaler om forældremyndighed på denne hjemmeside.