Pige med lyserøde gummistøvler på vej i stor vandpyt

Af­ta­ler om for­æl­dre­myn­dig­hed

Find vejledning om mulighederne for fælles forældremyndighed med din samlever/ægtefælle og også om mulighederne for dig som juridisk og social forælder.

Hvis barnets ene juridiske forælder har forældremyndigheden alene, kan vedkommende aftale, at få fælles forældremyndighed sammen med sin samlever/ægtefælle.

Sådan en aftale skal godkendes af Familieretshuset eller Familieretten. Vi skal derfor indkalde aftaleparterne til et møde, hvor vi undersøger, om aftalen vil være til jeres barns bedste. Vi vil måske vælge at kontakte kommunen, børnehaven eller skolen for at høre til jeres barns trivsel.

Vi ser, at sådanne aftaler er meget almindelige i familier, som består af en juridisk og af en social forælder.

I disse sager skal Familieretshuset have kontakt til barnets anden juridiske forælder for at høre om dennes holdning til forældremyndighedsaftalen. Det gælder også, selvom den anden forælder bor i udlandet. Det er derfor vigtigt, at Familieretshuset kan komme i kontakt med den anden juridiske forælder. Der er dog ikke noget krav om den anden forælders samtykke til overførslen af forældremyndighed.

Hvis der er fælles forældremyndighed mellem den ene juridiske forælder og den graviditetsbærende juridiske forælder, så er det mest almindelige, at den fælles forældremyndighed ophører. Herefter kan den forælder, der så har forældremyndigheden alene, aftale at dele den med sin samlever/ægtefælle, som beskrevet ovenfor.

Der er også mulighed for i forældreansvarsloven, at barnets to juridiske forældre, som har fælles forældremyndighed, og som ikke er samboende, aftaler, at den ene af de juridiske forældre skal have fælles forældremyndighed med sin samlever/ægtefælle. Her vil alle tre skulle til møde sammen, og sagsbehandlingen og belysningen af sagen vil være den samme som beskrevet ovenfor.

Det er ikke muligt at aftale fælles forældremyndighed mellem en juridisk og en social forælder, hvis forældrene ikke bor sammen.