Om bopæl
Få viden om, hvor dit barn kan have bopæl og adresse.
Alle skal have registreret en folkeregisteradresse ifølge lov om Det Centrale Personregister (CPR-loven).
Adressen skal være registreret der, hvor man bor eller opholder sig, og man kan kun have adresse ét sted.
Forældre med del i forældremyndigheden kan bestemme, hvor barnet skal bo og have sin adresse, og kan bestemme, at barnet skal bo og have adresse hos andre end de juridiske forældre.
Såfremt der er uenighed om, hvor barnet skal bo, kan der søges om en afgørelse om barnets bopæl fra Familieretshuset. Det er familieretten, der afsiger dom om barnets bopæl. Familieretten kan alene træffe afgørelse om, at bopælen skal være hos en forælder, der har del i forældremyndigheden.
Når man er bopælsforælder, betyder det, at man uanset om forældremyndigheden er fælles eller ej, træffer de beslutninger, der har at gøre med: Den daglige omsorg af barnet, valg af daginstitution, fritidsaktiviteter, flytning indenlands, skolepsykolog, børnesagkyndig rådgivning og børnegrupper mv.
Har I aftalt ”delt bopæl” betyder det, at I skal træffe disse beslutninger sammen.
Har barnet adresse hos en, der ikke har del i forældremyndigheden, vil denne ikke kunne træffe beslutningerne om ovenstående uden inddragelse af forældremyndighedsindehaver.
Såfremt I vælger, at barnet skal have bopæl hos en, der ikke har del i forældremyndigheden, skal I være opmærksomme på, at forsørgelsespligten for barnet er hos de juridiske forældre, og at offentlige ydelser vedrørende barnets forsørgelse kun tilfalder forældremyndighedsindehavere.